Jákófa Kft BRIKETT

BRIKETT

A fabrikett környezetbarát, természetes alapanyagból – fűrészpor – magas nyomáson préseléssel készült tüzelőanyag. Kötőanyagot, ragasztót nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos. Nedvességtartalma alacsony (kb. 4 – 10 %) ezért sokkal jobb hatásfokkal ég mint a tűzifa. Nem kormol, így kandallóban, cserépkályhában is használható. A brikett egységes formájának köszönhetően jól raktározható, tárolása kényelmesebb és tisztább, könnyen adagolható. Szállítás után nincs szükség feldolgozásra, közvetlenül felhasználható. Egyenletes, hosszan tartó, szinte tökéletes égést biztosít. Minden fatüzelésre – faelgázosító kazán, vegyestüzelésű kazán – vagy széntüzelésre alkalmas tüzelőberendezésben használható.
A fabrikett kimagasló fűtőértékkel rendelkezik. A nyomás és préselés hatására nincs benne levegő és felesleges nedvesség, tömör szerkezetű tüzelőanyag. Fűtőértéke átlag 16-19 Mj / kg, ami megközelítőleg kétszerese a frissen vágott fa 7 Mj / kg-os fűtőértékének, de még az átlagos, száraz tűzifánál is akár 30-40%-kal magasabb lehet. Környezetkímélő, hiszen előállításához egyetlen fát sem szükséges kivágni, alapanyaga az amúgy is nagy mennyiségben képződő fűrészipari melléktermék, a fűrészpor.

Előnye a gázzal szemben:

2 kg brikett elégetése közel 1 m3 földgáz felhasználásának felel meg, tehát ugyanazon hőmérséklet előállítása fele annyiba kerül. Az alapanyag tekintetében a fogyasztói árát jobbára a magyar piaci viszonyok határozzák meg. Energiaültetvények révén az alapanyag állandóan újratermelhető – megújuló energiaforrás. Környezetbarát, mivel alapanyaga a fűrésziparban amúgy is nagy mennyiségben képződő fűrészpor, illetve fahulladék. Fűtőértéke állandó.

Előnye a szénnel szemben:

Fűtőértéke magasabb, mint a barnaszéné. Brikett elégetése esetén nem képződik nagy mennyiségű, semmire sem használható salak az égés után. A brikett begyújtása egyszerűbb és gyorsabb. A brikett mozgatása, szállítása, tárolása könnyebb és tisztább.

Előnye a tüzifával szemben:

Brikett vásárlása esetén kb. feleannyi mennyiség szükséges az ellenőrízhetetlen nedvességtartalmú tüzifához viszonyítva, 10 mázsa tűzifa helyett ugyanannyi fűtéshez kb. 5 mázsa brikett is elegendő, így a fűtés olcsóbb brikettel. A tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és akár 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tűztérben kisebb mennyiséget kell elégetni. Brikett vásárlása esetén nem vásárolja meg a vizet is, mint a tűzifánál, amely csak a súlyt, így az árat növeli, viszont az égés hatékonyságát jelentősen csökkenti. Nedves tűzifa esetén, az égés során képződött energia jelentős része a víz elpárolgatására fordul, nem pedig a szoba hőmérsékletének növelésére, ezáltal nagy mértékben romlik a fűtés hatékonysága. A brikettben nedvességtartalma elenyésző, így a teljes hőmennyiség a szoba fűtésére fordítható. A tűzifánál a súly nem mindig mérhető korrekten, mivel a teherautóról való ledobáláskor a rendelt mennyiség nem ellenőrizhető. Nem kell vágni és hasogatni. Kompakt kiszerelésének köszönhetően könnyen szállítható, pakolható.

Előnye a szalmabálával, szalmabrikettel szemben:

A szalmabála, szalmabrikett jóval gyorsan ég, kisebb a hőleadása, és sok hamu képződik az égés során. A szalmabálák esetében az égés első fázisában az illógázok könnyen felszabadulnak, és a salak olvadását okozzák, megsokszorozva a hőcserélők csöveinek dugulásának esélyét, melynek egyértelmű következménye a kazán gyorsabb tönkremenetele. A fabrikettnek a tömörségéből adódóan a nedvesség felvevő képessége csak 1⁄4 -e a szalmabálához képest, és ugyan az anyag meggyulladása lassabban megy végbe, viszont az égési folyamat tökéletesebb, jóval stabilabb.